Porady i wskazówki dotyczące używania sokowirówki do owoców dostępnej w handlu
Porady i wskazówki dotyczące używania sokowirówki do owoców dostępnej w handlu
Amerykanie uwielbiają soki. W 2018 r. mieszkańcy Stanów Zjednoczonych wypili ich około 5,8 galonów na osobę. W związku z tym coraz więcej osób kupuje komercyjne sokowirówki do owoców, aby robić własne soki. Jedną z przyczyn tego trendu jest wpływ Millenialsów. Według doniesień około 40% z nich znudziło się tradycyjnymi sokami dostępnymi obecnie na rynku. Tak wynika z raportu Trend Insight z 2016 roku. Jeśli kupiłeś wysokiej jakości sokowirówkę lub otwierasz bar z sokami, oto kilka wskazówek, jak przygotować najlepszy sok, jaki tylko możesz:
Przygotuj swoje produkty. Jeśli chcesz uzyskać pyszny sok, musisz zacząć od doskonałych produktów. Muszą to być również produkty, które zostały przygotowane przed umieszczeniem ich w komercyjnej sokowirówce, takiej jak Ceado ES700. Należy również zacząć od owoców i warzyw z upraw ekologicznych. Używając komercyjnych sokowirówek, wykorzystuje się cały korpus owoców i warzyw, dlatego jakość produktów musi być najwyższa.
Jeśli kupujesz owoce i warzywa, które nie są ekologiczne, nie masz możliwości sprawdzenia, w jakim stopniu miały one kontakt z chemikaliami i pestycydami. Aby uzyskać najsmaczniejszy i najzdrowszy sok, korzystaj z produktów ekologicznych.
Upewnij się, że na warzywach, ziołach i owocach nie ma żadnych chemikaliów ani zanieczyszczeń, gdy używasz sokowirówki przemysłowej.
Pokrój produkty na wystarczająco małe kawałki, aby można było je wykorzystać w przemysłowej sokowirówce.
Nie należy kroić produktów aż do momentu, gdy będą gotowe do wyciskania soku. Dzięki temu sok będzie miał lepszy smak, ponieważ w przypadku utlenienia, które następuje zaraz po pokrojeniu, traci on na świeżości.
Używaj odpowiedniej prędkości. W przypadku bardziej miękkich owoców i warzyw należy używać niższej prędkości. W przypadku twardszych owoców i warzyw należy użyć większej prędkości.
Przed włożeniem owoców do sokowirówki należy usunąć z nich pestki. Wyjątek stanowią truskawki.
Zacznij od odpowiednich owoców i warzyw. Z niektórych produktów nie da się zrobić dobrego soku. Inne wymagają ugotowania, zanim nabiorą odpowiedniego smaku. Produkty, które wymagają gotowania, aby były smaczne, to m.in:
Ziemniaki (nie słodkie)
Groch
Dynia
Kukurydza
Usuń skórkę z:
Mango
Banany
Ananasów
Brzoskwinie
Śliwki
wszelkiego rodzaju melony
Unikaj pewnych kombinacji. Na przykład awokado i banany mogą zapchać profesjonalną sokowirówkę.
Wypróbuj różne kombinacje smakowe. Jak już wspomniano, millenialsi są zmęczeni sprawdzonymi smakami soków. Zmieszaj je z trawą pszeniczną, słodkimi ziemniakami (nie trzeba ich gotować), mlekiem migdałowym, mlekiem pistacjowym, mniszkiem lekarskim, nasionami i korzeniem imbiru.
Dodawaj soki ziołowe do marynat i sosów. Istnieje wiele możliwości urozmaicenia gotowania. Można używać kopru włoskiego, pietruszki i innych ziół. Mogą one również dodać smaku masłu, sosom sałatkowym i sosom.
Jak korzystać z sokowirówki:
Przed rozpoczęciem korzystania z komercyjnej sokowirówki należy przeczytać instrukcję obsługi. Dzięki temu dowiesz się, jak należy jej używać, ustawiać i czyścić. Upewnij się, że nie włożysz do niej niczego, do czego nie została zaprojektowana. Sokowirówka jest przeznaczona wyłącznie do owoców i warzyw.
Im wolniej wkładasz owoce i warzywa do sokowirówki, tym lepiej. Mocne naciskanie na tłok, powodujące zakleszczenie owoców w sokowirówce, może spowodować problemy z urządzeniem i obniżyć wydajność. Większość urządzeń, takich jak nasze Ceado ES700, ma dużą moc i powoli wciąga owoce i warzywa, dlatego pamiętaj o powolnym naciskaniu tłoka, aby je przetworzyć.
Jeśli używasz cebuli, czosnku lub ziół, musisz upewnić się, że są one używane jako ostatnie. Po użyciu tych produktów należy od razu je umyć, ponieważ mogą one pozostawiać aromat.
Do zbierania miąższu należy używać kosza na miąższ wyłożonego workiem. Ułatwia to sprzątanie.
Podawać sok we właściwym czasie. Powinno się go podawać wkrótce po przygotowaniu. Ponieważ nie dodajesz konserwantów, sok musi być spożyty wkrótce po przygotowaniu.
Nie bez powodu ludzie uwielbiają bary z sokami. Smoothies i soki są zdrowe i smaczne. Istnieje tak wiele kombinacji smakowych i opcji, gdy używa się komercyjnej sokowirówki. Możliwości są niemal nieograniczone. Te porady i wskazówki mogą bardzo pomóc w przygotowaniu doskonałego soku dla klientów, rodziny i dla Ciebie.