Porady i wskazówki dotyczące używania sokowirówki do owoców dostępnej w handlu

/

Amerykanie uwielbiają soki. W 2018 r. mieszkańcy Stanów Zjednoczonych wypili ich około 5,8 galonów na osobę. W związku z tym coraz więcej osób kupuje komercyjne sokowirówki do owoców, aby robić własne soki. Jedną z przyczyn tego trendu jest wpływ Millenialsów. Według doniesień około 40% z nich znudziło się tradycyjnymi sokami dostępnymi obecnie na rynku. Tak wynika z raportu Trend Insight z 2016 roku. Jeśli kupiłeś wysokiej jakości sokowirówkę lub otwierasz bar z sokami, oto kilka wskazówek, jak przygotować najlepszy sok, jaki tylko możesz:

Przygotuj swoje produkty. Jeśli chcesz uzyskać pyszny sok, musisz zacząć od doskonałych produktów. Muszą to być również produkty, które zostały przygotowane przed umieszczeniem ich w komercyjnej sokowirówce, takiej jak Ceado ES700. Należy również zacząć od owoców i warzyw z upraw ekologicznych. Używając komercyjnych sokowirówek, wykorzystuje się cały korpus owoców i warzyw, dlatego jakość produktów musi być najwyższa.

  • Jeśli kupujesz owoce i warzywa, które nie są ekologiczne, nie masz możliwości sprawdzenia, w jakim stopniu miały one kontakt z chemikaliami i pestycydami. Aby uzyskać najsmaczniejszy i najzdrowszy sok, korzystaj z produktów ekologicznych.
  • Upewnij się, że na warzywach, ziołach i owocach nie ma żadnych chemikaliów ani zanieczyszczeń, gdy używasz sokowirówki przemysłowej.
  • Pokrój produkty na wystarczająco małe kawałki, aby można było je wykorzystać w przemysłowej sokowirówce.
  • Nie należy kroić produktów aż do momentu, gdy będą gotowe do wyciskania soku. Dzięki temu sok będzie miał lepszy smak, ponieważ w przypadku utlenienia, które następuje zaraz po pokrojeniu, traci on na świeżości.
  • Używaj odpowiedniej prędkości. W przypadku bardziej miękkich owoców i warzyw należy używać niższej prędkości. W przypadku twardszych owoców i warzyw należy użyć większej prędkości.
  • Przed włożeniem owoców do sokowirówki należy usunąć z nich pestki. Wyjątek stanowią truskawki.

Zacznij od odpowiednich owoców i warzyw. Z niektórych produktów nie da się zrobić dobrego soku. Inne wymagają ugotowania, zanim nabiorą odpowiedniego smaku. Produkty, które wymagają gotowania, aby były smaczne, to m.in:

  • Ziemniaki (nie słodkie)
  • Groch
  • Dynia
  • Kukurydza

Usuń skórkę z:

  • Mango
  • Banany
  • Ananasów
  • Brzoskwinie
  • Śliwki
  • wszelkiego rodzaju melony

Unikaj pewnych kombinacji. Na przykład awokado i banany mogą zapchać profesjonalną sokowirówkę.

Wypróbuj różne kombinacje smakowe. Jak już wspomniano, millenialsi są zmęczeni sprawdzonymi smakami soków. Zmieszaj je z trawą pszeniczną, słodkimi ziemniakami (nie trzeba ich gotować), mlekiem migdałowym, mlekiem pistacjowym, mniszkiem lekarskim, nasionami i korzeniem imbiru.

Dodawaj soki ziołowe do marynat i sosów. Istnieje wiele możliwości urozmaicenia gotowania. Można używać kopru włoskiego, pietruszki i innych ziół. Mogą one również dodać smaku masłu, sosom sałatkowym i sosom.

Jak korzystać z sokowirówki:

  • Przed rozpoczęciem korzystania z komercyjnej sokowirówki należy przeczytać instrukcję obsługi. Dzięki temu dowiesz się, jak należy jej używać, ustawiać i czyścić. Upewnij się, że nie włożysz do niej niczego, do czego nie została zaprojektowana. Sokowirówka jest przeznaczona wyłącznie do owoców i warzyw.
  • Im wolniej wkładasz owoce i warzywa do sokowirówki, tym lepiej. Mocne naciskanie na tłok, powodujące zakleszczenie owoców w sokowirówce, może spowodować problemy z urządzeniem i obniżyć wydajność. Większość urządzeń, takich jak nasze Ceado ES700, ma dużą moc i powoli wciąga owoce i warzywa, dlatego pamiętaj o powolnym naciskaniu tłoka, aby je przetworzyć.
  • Jeśli używasz cebuli, czosnku lub ziół, musisz upewnić się, że są one używane jako ostatnie. Po użyciu tych produktów należy od razu je umyć, ponieważ mogą one pozostawiać aromat.
  • Do zbierania miąższu należy używać kosza na miąższ wyłożonego workiem. Ułatwia to sprzątanie.
  • Podawać sok we właściwym czasie. Powinno się go podawać wkrótce po przygotowaniu. Ponieważ nie dodajesz konserwantów, sok musi być spożyty wkrótce po przygotowaniu.

Nie bez powodu ludzie uwielbiają bary z sokami. Smoothies i soki są zdrowe i smaczne. Istnieje tak wiele kombinacji smakowych i opcji, gdy używa się komercyjnej sokowirówki. Możliwości są niemal nieograniczone. Te porady i wskazówki mogą bardzo pomóc w przygotowaniu doskonałego soku dla klientów, rodziny i dla Ciebie.